Melitzanokeftedes

De aubergine speelt – zoals de naam al zegt – de hoofdrol in deze meze. De aubergine is een hele veelzijdige groente. Net als bij de melitzanosalata moet je de aubergine bakken in de oven totdat deze verschrompeld zijn.

Waar het woord keftedes eigenlijk refereert aan balletjes, vind ik dit gerechtje het lekkerst als deze juist niet als balletje wordt gebakken. Ik gebruik altijd een eetlepel als maatschep en het mengsel glijdt dan zo in de olie en je hebt op deze manier min of meer hapjes van gelijke grootte.

Mijn vader is voor veel van mijn Griekse recepten de proever. Wanneer hij geëmotioneerd zegt dat deze melitzanokeftedes hem heel erg aan zijn moeder doen denken dan weet je dat je een top versie hebt gemaakt. Mijn oma heb ik helaas nooit leren kennen, omdat zij al op jonge leeftijd was overleden. Volgens mijn vader – die zelf ook heerlijk kookt – stroomt haar liefde voor eten ook door mijn bloed.

De melitzanokeftedes zijn heerlijk met tzatziki

Ingrediënten:

 • 2 aubergines, in totaal ongeveer 700 á 800 gram
 • 1 rode ui, fijngesneden
 • ½ theelepel oregano
 • Zout en (versgemalen) peper
 • +/- 15 verse muntblaadjes, fijn gesneden
 • Half bosje platte peterselie, fijn gesneden
 • 100 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 ei
 • Feta, 75 á 100 gram, verkruimeld
 • Olijfolie om in te bakken, net zoveel dat in de koekenpan ongeveer 1,5 vingerkootje hoog is

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de aubergines hierop en prik deze rondom in met een vork. Bak de aubergines in het midden van de oven voor 60 minuten. Indien je hetelucht gebruikt, kun je de baktijd verminderen naar 45 minuten.

Laat de aubergines vervolgens goed afkoelen. Snijdt de aubergines over de lengte doormidden en haal met een lepel het vruchtvlees eruit. Het vruchtvlees snijdt je vervolgens fijn en doe je in een ruime kom.

De overige ingrediënten zoals de ui, de oregano, zout en peper, de muntblaadjes, de peterselie, de bloem, de bakpoeder, het ei en de feta doe je ook in de kom. Meng dit goed door elkaar.

Verhit in een ruime koekenpan de olijfolie. Zodra de olie is verwarmd schep je met een eetlepel wat van het mengsel op en dat mengsel laat je vervolgens voorzichtig in de olie glijden. Bak het mengsel ongeveer één minuut totdat deze een goudbruine kleur heeft gekregen en draai de melitzanokefte om en bak nogmaals voor ongeveer één minuut. Herhaal dit met de rest van het beslag.

Eet smakelijk!

Tip: de aubergines afbakken in de oven kost heel veel tijd. Om tijd te besparen, kun je deze bijvoorbeeld de avond van te voren al afbakken,. Zodra deze zijn afgekoeld leg je ze in de koelkast. De volgende dag ga je verder met het eruit halen van het vruchtvlees.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s