tzatziki

Tja, waar zal ik mee beginnen. Het eerste wat in mijn naar boven komt, zijn de vakanties in Griekenland. Al zittend aan een taverna bij het strand met het geluid van de zee op de achtergrond. Als het om tzatziki gaat, heb ik net als bij de choriatiki salata, op vers brood na in principe niets meer nodig. Voor mij behoort tzatziki echt tot de basis. Ieder Grieks huishouden maakt het net weer anders. Mijn peetmoeder deed er vaak naast de komkommer nog een groene paprika door. Dit gaf de tzatziki wat meer pit. Mijn variant zou ik beschouwen als de wat meer klassieke versie. Op de snelle manier gemaakt welteverstaan. Doordat ik dikke Griekse yoghurt gebruik, vind ik het niet nodig om de yoghurt eerst een nacht in een katoenen doek uit te laten lekken.

Ingrediënten:

  • 1 komkommer
  • ½ theelepel zout
  • 400 gram Griekse yoghurt
  • 3 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel (witte wijn) azijn
  • Verse muntblaadjes, ongeveer 10
  • Zout, naar smaak

Bereidingswijze:

Rasp de komkommer met de grove rasp direct in een vergiet. Strooi hier de halve theelepel zout overheen. Meng goed door elkaar en laat dit minimaal een half uur uitlekken.

Doe de yoghurt in een schaal en pers hierover de knoflook uit. Doe vervolgens de olijfolie, het azijn en de munt bij. Wring de komkommer goed uit en doe de rasp bij het yoghurtmengsel. Meng goed door elkaar en voeg naar smaak wat zout toe.

Eet smakelijk!

Variatietip: in plaats van verse munt, kun je ook wat verse dille gebruiken. Als je niet van een hele scherpe knoflook smaak houdt, kun je natuurlijk de hoeveelheid verminderen.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s