Melomakarona

Vroeger toen ik een jaar of 7, 8 was stuurde mijn opa rond Kerst altijd een grote doos op. In deze doos zaten niet alleen cadeautjes, maar ook altijd 3 dozen van een banketbakkerij. In de ene doos zat loukoumi (ook wel bekend als Turks fruit) en in de andere twee zaten de bekende kerstkoekjes, kourabiedes en melomakarona. De kourabiedes waren altijd mijn favoriet en stiekem zijn ze dat nog steeds.

De melomakarona ben ik in de loop de jaren meer en meer gaan waarderen. Deze koekjes zijn erg kruidig en zoals jullie misschien wel weten ben ik dol op kaneel en kruidnagel. Dit zijn dan ook de specerijen die in deze koekjes zitten.

De melomakarona worden zodra ze gebakken en afgekoeld zijn, ondergedompeld in een siroop en dat maakt deze koekjes zoet.

Tijdens de Kerstperiode zie je de typische Kerstkoekjes mooi geëtaleerd in de banketbakkerij. De koekjes worden in grote hoeveelheden gebakken en veel recepten gaan ook uit van veel koekjes. Dit recept is voor een kleinere hoeveelheid en daardoor ook leuk te bakken als je slechts met een klein gezelschap bent. Het recept is overigens eenvoudig te verdubbelen. Een mooie bijkomstigheid is dat deze koekjes zelf ook erg makkelijk te maken zijn, zonder keukenmachine en je er niet veel bakervaring voor nodig hebt.

Ingrediënten voor de koekjes: ongeveer 25 stuks

 • 120 ml zonnebloemolie
 • 120 ml extra vierge olijfolie
 • 25 ml cognac of brandy
 • 80 ml verse sinaasappelsap plus de rasp van 1 sinaasappel
 • 80 gram kristalsuiker
 • ½ theelepel baksoda
 • ½ theelepel gemalen kruidnagel
 • 1 theelepel gemalen kaneel
 • 450 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • Verkruimeld walnoten voor de garnering

Ingrediënten voor de siroop:

 • 180 ml water
 • 180 ml honing
 • 180 gram kristalsuiker
 • Sap van een halve sinaasappel
 • Enkele reepjes schil van de sinaasappel
 • Klein kaneelstokje

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160°C.

In een ruime kom meng je de 2 oliën, de cognac, de sap, de rasp en soda goed door elkaar. Vervolgens roer je hier de suiker met een garde doorheen en blijf je roeren totdat de suiker opgelost lijkt te zijn. Dit duurt een paar minuten.

Meng de bakpoeder, de kruidnagel en het kaneel met de bloem en voeg de helft van het bloemmengsel aan de kom met suiker en vloeistof toe. Meng voorzichtig door met de hand en gebruik hier dus geen garde meer. Zodra de bloem is opgenomen door de vloeistof, voeg je de rest van de bloem toe. Meng nogmaals alles met de hand door totdat alles goed gemengd is. De substantie wordt nu plakkerig en zacht. Laat het deeg nu ongeveer een kwartiertje rusten.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vorm van het deeg ovaalvormige koekjes en prik de koekjes in met een vork. Gebruik je duim als lengte voor de koekjes.

Bak de koekjes in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar. Laat deze vervolgens volledig afkoelen op een rooster.

Zodra de koekjes afgekoeld zijn, maak je de siroop. Dit doe je door alle ingrediënten voor de siroop in een pannetje te doen en aan te kook te brengen. Roer alle ingrediënten goed door en laat ongeveer 5 minuten doorkoken. Haal vervolgens de sinaasappelschilletjes en het kaneelstokje er uit. Dompel de koekjes zo’n 30 seconden onder in de siroop en bestrooi met de verkruimelde walnootjes.

Eet smakelijk!

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s