Kourabiedes

Ik ben dol op tradities. Daar hoort natuurlijk de Kersttraditie bij. De blijdschap en Kerststemming beginnen bij mij al begin December. Heerlijke geuren van allerlei baksel. Deze koekjes vind je in veel Griekse huishoudens. Of deze nou gekocht zijn of zelf gebakken. De banketbakkers liggen er vol mee.

Schrik niet van de hoeveelheid suiker die je achteraf over de koekjes strooit. De hoeveelheid die ik gebruik in dit recept staan in schril contrast met vele andere recepten die ik heb gezien. Soms wordt er wel een kilo gebruikt! Ik vind dat niet nodig. De smaak is er namelijk niet minder van. Je ziet ook steeds vaker de zogenaamde “naked kourabiedes”. Dat zijn kourabiedes die helemaal niet worden bestrooid met poedersuiker.

In de authentieke recepten staat vaak geschreven dat je zelf de amandelen moet roosteren. Ik ga graag voor gemak en daarom kook ik amandelen die al geroosterd zijn. Je kunt er voor kiezen al gemalen amandelen te kopen. Ik houd er van als je wat structuur proeft. Daarom kies ik ervoor zelf de amandelen te malen in een keukenmachine. Een deel maal ik dan zo fijn mogelijk, een deel grover gemalen en een deel tot grof gehakt.

Deze koekjes maak ik eigenlijk altijd met een elektrische mixer, omdat je een aantal minuten de boter met de suiker romig moet kloppen.

Als je deze koekjes eet; houdt dan rekening met een witte snor en een witte punt van je neus.

Ingrediënten, voor ongeveer 40 stuks:

 • 500 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 100 gram poedersuiker
 • 2 eidooiers
 • 1 ei, geklutst
 • 1 eetlepel vanille extract of 2 zakjes vanillesuiker
 • Klein beetje (verse) gemalen nootmuskaat, niet meer dan een halve theelepel
 • 850 gram bloem
 • 250 gram geroosterde amandelen, waarvan ongeveer 175 gram gemalen en het overige gedeelte (grof) gehakt
 • 60 ml cognac, in een glaasje of schaaltje
 • 1 theelepel baksoda
 • Voor de garnering; poedersuiker, bijvoorbeeld een bus van 250 gram.

Bereidingswijze:

 Verwarm de oven voor op  170°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter en poedersuiker in een kom en klop deze een aantal minuten door, zodat het mengsel romig wordt en de suiker helemaal opgenomen lijkt.

Voeg vervolgens één voor één de eidooiers toe en blijf mixen. Voeg dan het geklutste ei en de vanille toe en blijf zacht mixen.

Voeg de baksoda toe aan de cognac en meng dit door totdat de soda opgenomen is. De cognac voeg je toe aan de mixer en meng goed door elkaar.

De bloem, de nootmuskaat en de amandelen voeg je om en om toe en blijf mengen. Op het laatst mix ik het deeg met de handen door en laat het deeg in de kom.

Maak van het deeg balletjes van ongeveer 35 tot 40 gram. Leg de balletjes op de bakplaat en druk deze iets plat.

Bak de kourabiedes 30 minuten en laag deze vervolgens afkoelen.

Zodra de koekjes zijn afgekoeld bestrooi je deze met poedersuiker. Je kunt dit doen door een ovenschaal te vullen met de poedersuiker en hierin de koekjes te wentelen.

Presenteer de koekjes op een mooie schaal en bestrooi met nog wat poedersuiker.

Geniet ervan!

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s