Super makkelijke kaas-peterselie bol

Deze bol is bedacht op het moment dat ik met mijn handen in het haar stond. Zaterdagochtend, alle kinderen thuis, badmintontraining aanstaande en geen brood in huis. Behalve brood had ik ook geen eieren en (vervangend) zuivel meer. Bovendien waren de winkels ook nog dicht. Als een gek spitte ik de kasten door. Ik vond nog bloem, kaas en peterselie. In mijn keukenlade vond ik nog mosterdpoeder. In veel Britse recepten heb ik gezien dat mosterdpoeder in hartige baksel wordt gebruikt. Waarom dan ook niet in een brood?

Het resultaat? Kinderen die de trap af lopen en zeggen “Hmm wat ruikt het hier lekker”. Daar doe ik het voor. De smaak en textuur doen ook niet voor de geur onder. Dit brood is inderdaad heerlijk. Of je het nu met alleen wat roomboter eet, of juist met nog wat extra kaas. Of je het nu eet bij het ontbijt, als lunch of bij de soep.

Waarom is dit recept super makkelijk? Ten eerste is het een recept dat snel is. Er zit geen gist in en daarmee hoeft het deeg niet te rijzen. Dat scheelt heel veel tijd. Zeker op de drukke ochtenden en weekenden. Ten tweede heb je geen keukenmachine en deeghaken nodig. Een beslagkom en je handen zijn voldoende.

Ingrediënten, voor 1 bol:

  • 500 gram bloem plus extra voor het aanrecht
  •  1 zakje bakpoeder á 15 gram
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • ½ theelepel uienpoeder
  • Versgemalen peper
  • 100 gram geraspte kaas
  • Halve bos platte peterselie, zonder grove steeltjes, fijn gehakt
  • +/- 250 ml warm water

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200°C en bekleedt een bakplaat met bakpapier.

Doe alle ingrediënten, behalve het water, in een ruime (beslag)kom en meng door elkaar. Voeg geleidelijk het water toe en voeg daarbij niet meteen al het water toe. Kneedt door elkaar en voel aan het deeg of het nog wat water of juist nog wat bloem nodig heeft. Bij een droog deeg voeg je nog wat water toe en als het deeg te plakkerig is, voeg je nog wat bloem toe.

Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier nog verder dol en vorm een bol.

Verplaats de bol naar de bakplaat. Snijdt het deeg naar wens aan de bovenkant een beetje in en bestrooi met nog wat extra kaas.

Afhankelijk van de oven bak je de bol in ongeveer 30 tot 35 minuten gaar.

Eet smakelijk!

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s