Citroenkoekjes

Deze koekjes zijn de perfecte combinatie tussen knapperige koekjes en een luchtige cake. De randjes worden krokant en de binnenkant blijft zacht.

Qua smaak zijn de koekjes lekker boterig, vooral niet te zoet en fris door de lichte citroensmaak.

Dit recept kun je prima maken met een handmixer.

Door gebruik te maken van een ijsschep krijg je mooie en gelijkmatige koekjes. Het is geen probleem als je geen ijsschep hebt. Je kunt van het beslag ook prima bolletjes rollen. Houdt dan ongeveer de grootte van een walnoot aan.

Iedere oven is natuurlijk anders. Dit recept geeft 12 minuten baktijd aan. Het kan zijn dat de koekjes iets langer nodig hebben. Houdt in ieder geval aan dat de koekjes niet helemaal goudbruin hoeven te worden.

Het recept is – afhankelijk van de grootte van de bolletjes – voor ongeveer 25 koekjes. Deze hoeveelheid kun je niet in één keer afbakken. Ik bak de koekjes in drie rondes. Dus zodra de eerste batch uit de oven komt, leg ik de koekjes direct op een rek om af te koelen. Op hetzelfde vel bakpapier plaats ik weer bolletjes en bak ik deze weer af. Dit herhaal ik tot het beslag op is.

Denk er aan dat de koekjes pas harder zullen worden naarmate deze afkoelen.

Ingrediënten, voor ongeveer 25 koekjes:

  • 230 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 325 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • Rasp van 1 citroen
  • 2 eetlepels citroensap
  • 440 gram bloem
  • 1 theelepel baksoda
  • Mespunt zout
  • Extra nodig; bakplaat, bakpapier, ijsschep, rek

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter en suiker in een kom en klop dit luchtig. Voeg de eieren toe, de citroenrasp en het citroensap toe en klop nogmaals goed door. Voeg tot slot de bloem, de baksoda en het zout toe. Meng nog één keer goed door elkaar totdat de bloem helemaal is vermengd met de andere ingrediënten.

Met behulp van een ijsschep kun je het beslag verdelen over de bakplaat. Zorg voor genoeg afstand tussen de koekjes, want deze lopen nog een beetje uit. Druk de bolletjes een klein beetje aan en bak de koekjes voor ongeveer 12 minuten in de oven.

Plaats de koekjes zodra die uit de oven meteen op een rek om af te koelen.

Eet smakelijk!

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s