Boterkoek met appel, kokos en rozenwater

Het is inmiddels wel bekend dat ik het  Swiep Swoep Swap concept van Mandy – Mandyandmore – erg leuk vind. Ik heb hier inmiddels vier keer aan mee mogen doen en alle keren leverden een leuk recept op. Het recept dat hieronder volgt noem ik het bonus Swiep Swoep Swap recept. Ik ging aan de slag met een recept van Marjan. Wat is voor mij een ultiem bonus recept? Een bakrecept. Zo ging ik aan de slag met haar boterkoek. Marjan haar boterkoek is gevuld met appel, rozijnen en witte chocolade met kaneel en limoncello als extra smaakmakers.

Haar koek heb ik aangepast door geraspte kokos en rozenwater te gebruiken. Rozenwater heeft voor mij iets sprookjesachtig. In Griekenland en Cyprus wordt rozenwater onder andere in koekjes gebruikt en het doet mij denken aan het heerlijke gebak uit het Midden Oosten. Als je niet bekent met rozenwater kan het een heftige smaak en geur hebben. Wees altijd voorzichtig met het gebruik van rozenwater. Rozenwater is erg lekker, mits de smaak en geur subtiel op de achtergrond blijven.

Het originele recept van Marjan kun je terug vinden op Facebook onder de naam “Marjan’s recepten”. Je kunt haar ook volgen op Instagram onder de naam “Markookt”.

Ingrediënten

  • 200 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 200 gram kristalsuiker
  • 250 gram bloem
  • 1 plus 1 ei
  • ½ theelepel rozenwater
  • 100 gram geraspte kokos
  • 1 appel, geschild en in stukje gesneden
  • Extra nodig; springvorm, bakpapier, spatel, bakkwast

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175°C.

Vet de spring vorm in en bekleed de bodem met bakpapier.  

Klop de boter en de suiker luchtig. Voeg vervolgens 1 ei en de rozenwater toe en meng door elkaar. Voeg met een spatel beetje bij beetje de bloem toe. Zodra er een mooi beslag is gevormd, doe je de stukjes appel en de kokos erbij en roer je deze door het beslag heen.

Doe het beslag in de springvorm en verdeel het beslag over de vorm. Kluts de overgebleven ei in een kom en roer los. Bestrijk de boterkoek met het ei.

Bak de koek in ongeveer 30 tot 35 minuten goudbruin.

Eet smakelijk!

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s