Maïzena koekjes

De welbekende – in ieder geval binnen de Surinaamse gemeenschap – koekjes met discodip.

Jaar in jaar uit en op ieder familiefeest stonden er maïzenakoekjes op tafel. Ik vind deze koekjes heel erg lekker en zijn erg makkelijk te maken. In deze eenvoud schuilen tegelijkertijd ook een aantal valkuilen. Een goed maïzena koekje smelt op je tong en hoort niet te resulteren in een hoestbui doordat het koekje (veel) te droog is. Daarnaast moet het koekje vooral niet te veel kleur krijgen, want dit koekje staat juist bekend om de bleke kleur en de gezellige opvallende kleurtjes van de discodip. De truc van het bakken van deze koekjes ligt dus met name in de oventemperatuur en de baktijd.

Het perfecte maïzena koekje wordt naar mijn mening gebakken door Zoí’s groottante en aan wie kon ik dan het beste advies vragen? Zij bakt de koekjes op 150 graden in ongeveer 20 minuten gaar.

Deze koekjes zijn niet alleen leuk om tijdens een feestje op tafel te zetten, maar ze zijn ook heel leuk om cadeau te doen.

Ingrediënten, voor 45 tot 50 koekjes

  • 250 gram zachte roomboter
  • 250 gram kristal suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 500 gram maïzena
  • 2 eieren
  • Discodip

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 150 °C.

Doe de boter in een ruime kom en roer deze los met een rubberen spatel/ pannenlikker. Voeg vervolgens de kristal suiker en vanille suiker toe en roer goed door elkaar. De eieren mogen vervolgens één voor één worden toegevoegd. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste is opgenomen in het beslag. De maïzena mag nu beetje bij beetje worden toegevoegd en meng alles goed door elkaar met de spatel. Om een vast deeg te vormen, kneed je alles goed met je handen door.

Voor het vormen van de koekjes rol je balletjes ter grootte van een walnoot – ongeveer 20 gram per balletje – en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Druk de balletjes plat met een vork en bestrooi deze met wat discodip.

Bak de koekjes 20 minuten en draai halverwege de bakplaat om, zodat de koekjes achterin de oven niet te bruin worden.

Eet smakelijk!

Tip: is het deeg te zacht en kun je er geen stevige en mooie balletjes van draaien? Zet dan de kom nog minimaal 15 minuten in de koelkast.

Houdt enige afstand tussen de koekjes op de bakplaat, zodat deze niet aan elkaar gaan plakken.

Laat de koekjes goed afkoelen, voordat je deze in een koekblik bewaart.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s