Rijstepap van amandeldrink

Groot is mijn liefde voor de klassieke rijstepap. Groot is inmiddels ook mijn liefde voor deze plantaardige variant op basis van amandeldrink.

Ik zal eerlijk toegeven dat ik een enorme melk liefhebster ben en dat ik tegelijkertijd – waar het gaat om de vervanging van een glas melk – geen fan ben van de plantaardige alternatieven. Vooral de amandeldrink is bij mij de minst favoriet. Dit weerhoudt mij er echter niet van te experimenteren en recepten te ontwikkelen en ik kan wel zeggen dat deze rijstepap op basis van amandeldrink een topper is. De crunchy amandelschaafsel als topping maakt deze rijstepap helemaal af.

Ingrediënten, voor 5 tot 6 schaaltjes:

  • 100 gram dessertrijst
  • 250 ml water
  • Snufje zout
  • 1 liter amandeldrink
  • 100 gram rietsuiker
  • 2 theelepels vanille extract, of 1 vanillepeul
  • 2 theelepels maïzena
  • Eventueel 25 gram amandelschaafsel voor het bestrooien van de pap

Bereidingswijze:

Doe de rijst in de pan, zie de tip onderaan het recept, en voeg hieraan het water en het snufje zout toe. Kook de rijst op middelhoog vuur totdat al het water is opgenomen.

Verwarm ondertussen, in een andere pan, 900 ml amandeldrink en los hierin de suiker op.

Zodra al het water uit de pan met rijst is opgenomen, voeg je voorzichtig de amandeldrink toe. Zet het vuur laag en blijf regelmatig, voor ongeveer 15 minuten, de rijst doorroeren.

Doe de maïzena in een kommetje en voeg hieraan de overgebleven 100 ml amandeldrink toe. Roer dit goed door, zodat er een glad mengsel ontstaat. Voeg dit mengsel samen met de vanille toe aan de pan met rijst en roer alles nog 5 tot 10 minuten door. Zodra de pap begint te binden, zie tip, zet je het vuur uit. Vul de schaaltjes met pap en zet deze in de koelkast om goed af te koelen.

Indien gewenst, rooster je de amandelschilfers in een koekenpan en bestrooi je deze over de afgekoelde rijstepap.

Eet smakelijk!

Tips: Kook de rijst in een pan met dikke bodem en groot genoeg om hier later de amandeldrink aan toe te voegen.

Indien je besluit een vanillepeul te gebruiken, snijdt je de peul over de lengte doormidden. Schraap het merg eruit en voeg dit toe aan de pan met de amandeldrink en de suiker. De overgebleven peul doe je ook in deze pan. Alvorens je het maïzena mengsel aan de rijst toevoegt, haal je de peul er uit.

Het maïzena mengsel zorgt ervoor dat de rijst zal binden. Verwacht echter geen stijf mengsel. De pap wordt pas stijf/ stevig zodra deze volledig is afgekoeld.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s