Trahanosoupa

Oftewel soep met trahana.

Zoals vele andere Griekse recepten, haalt deze soep mooie herinneringen bij mij naar boven. Het is wellicht niet een gerecht dat bij velen bekend is. Deze soep staat niet op de menukaarten en wordt vooral in huishoudelijke kring gegeten.

Trahana wordt veelal gemaakt van tarwe en gefermenteerde melk en de gerechten die hiermee worden gemaakt, behoort tot één van de oudste – lees eeuwenoude – gerechten. Het maken van deze korrels is een perfecte manier om melk te verwerken en wordt gezien als armelui voedsel.

Mijn nonna (peetmoeder) maakte zelf trahana en ik kan mij nog goed herinneren dat zij mij leerde hier soep van te maken. Daar stonden wij dan in haar keukentje met uitzicht op de tuin. De soep maakten wij in een briki (koffiepannetje) op een gaspitje rechtstreeks op de gasfles. Wat een genot! De soep is eenvoudig te maken en behoort voor mij tot ultiem comfort food. Je kunt je voorstellen dat op de terugweg naar huis een grote zak met trahana zat.

Gelukkig is trahana inmiddels via Griekse winkels hier in Nederland te kopen en kun je dus op ieder gewenst moment van deze heerlijke soep genieten.

Ingrediënten, voor 4 personen:

  • 1,5 liter water
  • Zout, peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 gram trahana
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Eventueel feta

Bereidingswijze:

Breng het water in een ruime pan met gezouten water aan de kook en voeg hier wat peper en de olijfolie aan toe. Zodra het water kookt, zet je het vuur laag en voeg je de trahana toe. Onder regelmatig roeren voeg je de tomatenpuree toe en gaar je de trahana in ongeveer 15 minuten.

De trahana neemt veel water op en je kunt naar wens wat extra water toevoegen indien je niet van een hele gebonden soep houdt. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Zodra de trahana gaar is, schep je de soep in diepe borden en voor een extra smaak dimensie kun je wat feta op de soep verkruimelen.

Eet smakelijk!

Tips: gebruik gerust andere kaas als je niet van feta houdt of andere kaas in huis hebt.

De trahana kan tijdens het koken klontjes vormen. Deze klontjes kun je makkelijk losmaken door deze met de pollepel langs de pan te halen en wat in te drukken.  

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s