MelitzanosalatA

Oftewel een Griekse aubergine dip / smeersel / salade.

Deze dip zie je vast geregeld op de menukaarten in de Griekse restaurants en zeker op de menu’s van de tavernas in Griekenland. Alhoewel de tzatziki de bekendste dip is, kan de melitzanosalata zeker niet achter blijven. Dit recept zal laten zien hoe makkelijk het is deze aubergine dip te maken en zul je deze wellicht vaker op je menu zetten.

De melitzanosalata bestaat er in vele soorten. Je hebt bijvoorbeeld versies op basis van yoghurt, op basis van noten, op basis van feta en zowel grove als fijne versies. Ik vind alle versies lekker, al geef ik wel de voorkeur aan de fijne versie die vooral niet te zwaar is.

Dit recept noem ik dan ook de ‘lichte’ versie van de melitzanosalata. Het is licht in de knoflook, licht in de olijfolie en licht in de feta. Zo valt deze versie niet zwaar op de maag, kun je deze zelfs als broodbeleg eten zonder dat men je van een afstand ruikt en kun je deze variant ook prima eten als je op de kilo’s let. Deze versie is zijdezacht en makkelijk smeerbaar.

De melitzanosalata vind ik het lekkerst met nog warm vers brood. Een ander leuk idee is een wrap ermee in te smeren in plaats van bijvoorbeeld roomkaas. Zo heb je meteen groenten binnen.

Ingrediënten:

  • 4 flinke aubergines, in zijn geheel, inclusief het groen, gewassen en gedroogd
  • 2 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • 1 teentje knoflook, zonder vel, doormidden gesneden
  • 100 gram feta, verkruimeld
  • Zout en peper
  • Extra nodig; een keukenmachine met hakmes

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hierop de aubergines en prik deze rondom in met een vork. Bak de aubergines, in het midden van de oven, indien je een grill stand hebt voor 45 minuten en anders voor 60 minuten.

Haal de aubergines na de baktijd uit de oven en laat deze minimaal 15 minuten afkoelen. Snijdt vervolgens de aubergines over de lengte doormidden. Het vruchtvlees kun je nu heel makkelijk met je hand of lepel uit de aubergine halen.

Doe het vruchtvlees samen met het knoflookteentje, de olijfolie en de feta in de keukenmachine en maal zolang totdat alles fijn is gemalen. Voeg nu naar smaak wat zout en peper toe.

Eventueel kun je nog wat olie, knoflook of feta toevoegen.

Eet smakelijk!

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s