Kotosoupa avgolemono

Oftewel kippensoep met ei en citroen

Deze soep behoort tot mijn favorieten. Ten eerste ben ik dol op alle avgolemono gerechten. De combinatie van citroen en ei vind ik werkelijk briljant. Ten tweede, deze soep eet ik al sinds ik een kleine Christina ben. Mijn vader maakt deze tegenwoordig met kipfilet en mijn moeder maakte deze met een hele soepkip. Ik gebruik liever kippenbouten die ik in zijn geheel laat meekoken in de bouillon. Ten derde, een kom van deze soep is voor mij puur comfort food. Of het nu winter of zomer is. Ik gebruik best veel rijst in mijn soep, zodat de soep lekker dik is. Zo kan ik er kommen van opeten. Voel je natuurlijk vrij om er minder van te gebruiken. Ten vierde –  dat is mijn laatste punt –  ik ben dol op citroen en in mijn avgolemono gebruik ik altijd 2 eieren op 2 citroenen.

Avgolemono is een mooi proces van ‘familie-maken’. Hoe zorg je er namelijk voor dat het ei niet stolt in de warme soep? De oplossing is door lepel voor lepel (ongeveer 4 soeplepels) de bouillon zachtjes bij het ei-citroen mengsel te gieten. Tijdens het gieten van de soep blijf je met je andere hand het mengsel klutsen. Zodra je dit hebt gedaan giet je de avgolemono terug in de pan, roer je deze door de soep en dat is de soep klaar.

Ingrediënten:

 • 4 liter water
 • Flinke scheut olijfolie
 • 1 wortel, geschild en in drie stukken
 • 1 stengel bleekselderij, in drie stukken
 • 1 ui, in 4 stukken
 • Kippenbouten, ongeveer 1 kilo, in zijn geheel inclusief vel
 • 1 laurierblad
 • Zout, peper,
 • 150 – 250 gram rijst
 • 2 eieren
 • 2 citroenen, het sap, plus eventueel extra voor de soep

Bereidingswijze:

Vul een grote soeppan met water en doe hier de kip, de wortel, de bleekselderij, de ui, de olijfolie, het laurierblad en zout en peper bij. Breng aan de kook en laat alles ongeveer 45 minuten koken. Haal vervolgens de kip en de groenten uit de pan. De groenten mogen weg. De kip laat je wat afkoelen en zet het voor laag. Het vel mag van de kip af en gooi je weg. Het vlees haal je van de botten af en dat mag terug in de pan. Doe de rijst in de pan. Indien je ervoor kiest veel rijst te gebruiken, voeg dan nog een halve liter water toe. Zet het vuur hoger, zodat de rijst kan gaar koken. Zodra de rijst gaar is, zet je het vuur uit.

In een kom kluts je de eieren en daar voeg je het citroensap aan toe en kluts door elkaar. Voeg beetje bij beetje, met bijvoorbeeld een soeplepel, de bouillon toe. Blijf roeren terwijl je de bouillon bij de eieren giet. Nadat je dit ongeveer 4 keer hebt gedaan, kun je de avgolemono in de pan goed. Doorroeren en klaar is de soep. Schenk de soep in de borden en naar smaak kun je nog wat citroen toevoegen.

Eet smakelijk!

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s