Causa limeña met kip

Oftewel een causa limeña de pollo.

Eerder dit jaar volgde ik mijn allereerste Peruaanse workshop via Proef Peru. De workshop werd vanwege de Covid crisis online gegeven, maar dat mocht de pret niet drukken. Thuis kreeg ik een mooie doos met ingrediënten afgeleverd en zo kon ik aan de slag. Alle ingrediënten, op één na eigenlijk, kende ik al en dat vind ik zo leuk aan dit recept. Een gerecht maken met aardappels, avocado, tomaat, rode ui, mayonaise en limoen op een manier die ik nog niet kende. Maar wat is nu dat ingrediënt dat ik nog niet kende? Dat is een pasta gemaakt van 100% Peruaanse gele pepers, aji amarillo genaamd. Deze pasta kun je niet in de supermarkt kopen en Mariëla van Proef Peru wilde hier iets aan doen. Haar droom – al vanaf het eerste moment dat ik haar leerde kennen – is de Peruaanse keuken in Nederland wat bekender maken. Dit kun je natuurlijk doen door recepten te delen, maar het gebruik van authentiek Peruaanse producten is daarbij essentieel. De passie van Mariëla gaat zover dat zij besloot haar eigen aji amarillo te produceren en te verkopen. De aji amarillo is nu te koop via ‘De maaltijd winkel’ via deze link.

Het kenmerkende aan een causa vind ik de hele mooie en kleurrijke opmaak en kan daarom perfect als voorgerecht geserveerd worden bij een chique meergangen diner. Als lunch of hoofdgerecht met bijvoorbeeld een frisse salade is ook goed.

De causa versie die ik leerde maken was de variant met tonijn. Mariëla vertelde dat dit ook kan met kip bijvoorbeeld en zo ging ik aan de slag.

Ingrediënten, voor 4 tot 6 personen:

 • 300 gram kipfilet
 • 1 wortel, geschild
 • 1 stengel bleekselderij
 • 6-8 kruimige aardappels, geschild en in stukken gesneden
 • 2-3 aji amarillo pasta
 • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
 • 6 eetlepels limoensap, het sap van ongeveer 3 verse limoenen
 • 1 kleine rode ui, gesnipperd
 • 2-3 eetlepels mayonaise
 • 2 avocado’s, in plakjes
 • 2 tomaten, zonder zaadlijsten in kleine stukjes gesneden
 • Zout en peper
 • Eventueel extra nodig; een kookring voor een mooie en strakke presentatie. Een schaaltje/ kommetje is ook goed.

Bereidingswijze:

Kook de kipfilet in een pan gezouten water samen met de wortel en de bleekselderij. Zodra het water kookt de kipfilet minimaal 10 minuten koken. Laat de kip vervolgens volledig afkoelen. Zodra de kip is afgekoeld, trek je het vlees uit elkaar in dunne sliertjes.

Kook de aardappels in een ruime pan met gezouten water gaat. Giet de aardappels af en stamp deze heel fijn, zodat er een mooie en gladde puree ontstaat. Voeg de olijfolie, het limoensap en de aji amarillo pasta toe. Zo ontstaat er een nog gladdere puree.

Doe de kipfilet in een schaal en voeg hieraan de ui, de tomaat en de mayonaise toe. Meng goed door elkaar en breng verder op smaak met zout en peper.

Voor de opmaak van de causa leg je de kookring op een bord en begin je met een laagje aardappelpuree. Hierop leg je een paar plakjes avocado, gevolgd door een laagje kipfilet. Vervolgens eindig je met een laagje aardappelpuree. Haal voorzichtig de ring weg door deze recht omhoog te trekken. Tot slot kun je de cause versieren met wat plakjes tomaat, avocado of wat kip.

Tip: Indien je de aji amarillo pasta voor het eerst gebruikt, voeg deze dan geleidelijk toe en blijf proeven om te voorkomen dat je er te veel van gebruikt.

Snijdt de avocado pas op het moment dat je deze gaat gebruiken bij het beleggen van de puree. Zo voorkom je dat de avocado snel bruin wordt.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s