Pastitsio

Dit recept is verreweg mijn favoriete Griekse pastagerecht. Dat is ook niet zo gek aangezien dit gerecht tot één van de bekendste Griekse recepten hoort. Met veel lef durf ik te zeggen dat mijn variant op de pastitsio de lekkerste is. Waarom dan zal je misschien denken? Dit heeft met name te maken met de bechamelsaus die over de pasta wordt gedaan. Vaak vind ik de bechamelsaus veel te dik en daarmee ook vaak te heftig en soms zelfs smaakloos. Na jaren van verbeteringen te hebben aangebracht, heb ik de perfecte verdeling tussen de pasta, gehaktsaus en de bechamelsaus ontwikkeld. Keer op keer hoor ik van familie en vrienden hoe goed deze versie is. Ga er vooral zelf ook van genieten.

De pasta die je voor dit gerecht gebruikt, zijn de lange holle slierten. Deze kun je bijvoorbeeld kopen bij een Griekse online winkel of bijvoorbeeld bij een delicatessenwinkel. Op de verpakking staat meestal dat deze geschikt is voor pastitsio.

Vergeet vooral de tips onderaan het recept niet te lezen.

Ingrediënten, voor één groot ovenblik:

 • 1 pak pasta geschikt voor pastitio, á 500 gram

Voor de gehaktsaus:

 • 4 eetlepels olijfolie
 • 2 (grote) uien, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
 • +/- 600 gram rundergehakt
 • 1 blik tomatenblokjes, á 400 gram
 • 1 kaneelstokje
 • 1 laurierblaadje
 • 4 kruidnagels
 • 1 theelepel honing
 • Zout en peper

Voor de bechamelsaus:

 • 150 gram boter
 • 150 gram bloem
 • 1,5 liter melk
 • 2 eieren
 • 2 x 50 gram Kefalotiri (of Parmezaanse kaas), voor de saus en als topping
 • Zout, (witte) peper
 • ½ theelepel (vers) gemalen nootmuskaat

Bereidingswijze:

Stap 1: de gehaktsaus

Verhit op middelhoog vuur de olijfolie in een (hapjes)pan en fruit hierin de ui aan. Voeg na ongeveer 5 minuten de knoflook en het gehakt toe. Rul het gehakt totdat deze mooi los en gekleurd is. Voeg vervolgens, na ongeveer 10 minuten, de kaneel, het laurierblad, de kruidnagels, de tomatenblokjes, de honing en zout en peper toe. Zet het vuur laag en laat de saus 20 minuten sudderen. Proef de saus en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Haal het kaneelstokje, het laurierblad en de kruidnagels uit de saus.

Stap 2: de pasta

Kook de pasta volgens de verpakking in een ruime pan met gezouten water. Giet vervolgens de pasta af.

Stap 3: de oven en het ovenblik

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet het ovenblik in met wat olijfolie.

Stap 4: de bechamelsaus

Verwarm de melk in een pan. Laat de melk niet koken. In een andere pan, liefst met dikke bodem, smelt je de boter of laag vuur. Zodra de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe en roer direct met een garde de bloem door de boter heen. Roer gedurende 2 minuten. Dit mengsel van boter en bloem heet een roux. Voeg vervolgens in kleine beetjes de melk toe. Na iedere melk toevoeging moet je de roux goed doorroeren. Doe dit proces geleidelijk aan, zodat de klontjes zullen verdwijnen. Zodra alle melk is toegevoegd en de saus begint te bubbelen, zet je het vuur uit. Nu brengen met de bechamel op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Zodra de smaak in orde is, voeg je één ei toe. Roer deze met de garde goed door de saus heen. Voeg het volgende ei toe en roer deze ook goed door de saus heen. Voeg nu 50 gram geraspte kaas toe en roer door de saus heen.

Stap 5: de opbouw

Doe de helft van de pasta in de ovenblik en voeg hier één grote lepel bechamelsaus aan toe en verdeel goed over het blik heen. Roer ook één lepel bechamel door de gehaktsaus heen. Schenk de gehele gehaktsaus over de pasta heen en verdeel. Verdeel de overgebleven pasta over de gehaktsaus. Schenk de bechamel over de pasta en verdeel. Bestrooi de overige 50 gram kaas over de bechamel.

Stap 6: het bakken

Bak de pastitsio onderin de oven voor 50 minuten. Draai na 25 minuten het blik om.

Eet smakelijk!

Tips:

Neem de moeite om de kruiden en dan met name de kruidnagels uit de saus te halen. Niemand vindt het fijn om tijdens het eten op een kruidnagel te kauwen.

De bechamelsaus is voor mij pas goed, als ik deze – bij wijze van spreken – met een lepel zou kunnen opeten. Neem de tijd tijdens het proeven en het op smaak brengen.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s