Kruidnoten tulband cake

In een eerder recept schreef ik al dat ik de tulband een feestelijk vorm vind. Waarom dan deze ook niet gebruiken voor een Sinterklaas recept. Sinterklaas is immers een feestje.

Kruidnoten zijn natuurlijk een typische Sinterklaas lekkernij. Gek genoeg zul je mij deze niet snel zien eten. Ik vind ze simpelweg te zoet. Één van de weinige keren dat ik deze eet, is al ze verwerkt zijn in bijvoorbeeld een taart of cake.

Deze cake is zowel met een standmixer als met een handmixer te maken. Het is aan jou de keuze of je de cake wilt versieren of niet. Het recept voor de zeer makkelijke glazuur, staat onderaan het recept.

Ingrediënten:

  • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur, plus extra voor het invetten van de bakvorm
  • 250 gram suiker
  • 250 gram bloem, plus 1 eetlepel voor de bakvorm
  • 5 eieren
  • 7 gram bakpoeder
  • Snufje zout
  • 1 theelepel vanille extract
  • 100 gram kruidnoten
  • Extra nodig; tulbandvorm, standmixer of handmixer
  • Eventueel; glazuur en versieringen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175° C. Vet de tulbandvorm in met boter en doe dit zeer secuur. Wees niet zuinig met de boter. Gebruik bijvoorbeeld een kwastje om alle hoekjes, de bodem, de huls aan de binnenkant en zijkanten in te smeren. Doe de eetlepel bloem in de vorm en verdeel over de boter heen en klop de overtollige bloem vervolgens uit de vorm.

Doe de 250 gram roomboter in een kom en roer deze glad. Voeg vervolgens de suiker toe en laat dit ongeveer 2 á 3 minuten mixen. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Voeg een volgend ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen. Voeg de vanille toe en mix goed door het mengsel heen. Het zout, het bakpoeder en de bloem mogen geleidelijk toegevoegd worden. Laat alles nog ongeveer 3 minuten mixen. Zet de machine uit en schep vervolgens voorzichtig de kruidnoten door het beslag heen.

Giet het beslag in de tulbandvorm en strijk het mengsel glad met de achterkant van een lepel. Bak de cake voor ongeveer 50 tot 55 minuten. De cake is gaar zodra een pin of satéstokje droog uit de cake komt.

Laat de cake 10 minuten in de vorm zitten, voordat je deze uit de vorm haalt. Laat de cake vervolgens volledig afkoelen.

Enjoy!

Wil je de cake versieren met glazuur en andere lekkernijen, moet je er ten eerste voor zorgen dan de cake goed is afgekoeld. Doe vervolgens 100 gram poedersuiker met 1 ½ eetlepel water in een kom. Meng dit goed door elkaar en zo zul je zien dat er een glad mengsel ontstaat. Indien het glazuur te stijf is en de cake hiermee niet te bedruipen is, kun je nog een ½ eetlepel water toevoegen. Bedruip de cake direct met een glazuur en versier de cake eventueel verder met kruidnoten, chocolaatjes of ander strooisel. Laat de glazuur uitharden en serveer de cake.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s