Paddenstoelen enchilada’s met pulled seitan

Dit bericht schrijf ik vol enthousiasme. Het is namelijk mijn eerste keer dat ik meedoe aan de ‘swiepswoepswap’ van Mandy van Mandyandmore. Waar sommigen zullen denken ‘Doe je nu pas mee?’ zullen anderen misschien denken ‘Wat is dat?’. Mandy begon in april 2019 met een heel leuk recepten-ruil-concept, de ‘swiepswoepswap’. Verschillende foodbloggers/ foodies worden aan elkaar gekoppeld en maken zo van elkaar een recept. Een recept waar een eigen draai aan wordt gegeven.

Ik schrijf niet alleen zelf recepten, maar ik vind het super leuk om andermans recepten te proberen. Mijn huis puilt uit van de kookboeken en kookmagazines. Juist omdat ik dit zo leuk vind, snap ik inderdaad niet waarom ik niet eerder heb meegedaan aan dit concept. Gelukkig kan ik deze ‘verloren’ tijd goedmaken.

Mandy koppelde mij aan Anouk van Groentje Gezond. Anouk heeft een erg mooie site ontwikkeld en wat blijkt, zij is in 2004 al met bloggen gestart! Chapeau! Tijdens het bekijken van haar website – https://groentjegezond.nl/ – vielen mijn ogen op haar enchilada’s recept – paddenstoelen enchilada’s met pulled oats. Zoals jullie wellicht weten heb ik een grote liefde voor Latijns-Amerika en vooral voor mijn eigen latino Jorge. Wat is er dan leuker om haar recept met beiden handen aan te pakken en daar zelf een eigen draai aan te geven?

Het originele recept – klik hier – heb ik aangepast door de champignons te vervangen met een paddenstoelen mix en door de pulled oats te vervangen door pulled seitan.

Wat is seitan? Seitan is een vleesvervanger gemaakt van tarwe-eiwit/ tarwegluten. Seitan vindt zijn oorsprong in Japan en wordt al honderden jaren, zo niet duizenden jaren in Azië gegeten. De structuur vind ik erg lekker en ik krijg geen (vervelende) nasmaak zoals ik die wel krijg bij sommige andere vleesvervangers. Seitan is goed te verkrijgen bij de biologische winkels zoals EkoPLaza en Gimsel. Ik heb de seitan van het Amsterdamse bedrijf Bumi gebruikt.

Ingrediënten, voor 6 enchilada’s:

 • 175 gram pulled seitan
 • 150 gram bimi, in stukken gesneden
 • 200 gram paddenstoelenmix, in stukken gesneden
 • Salsa saus, 1 potje van bijvoorbeeld van Santa Maria
 • 100 gram geraspte kaas
 • 1 theelepel chilipoeder
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • Verse koriander, half bosje, fijn gesneden
 • 2 eetlepels (olijf)olie, plus extra voor het invetten van de ovenschaal
 • Zout en peper
 • 6 tortilla’s

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200° C en vet een ovenschaal ligt in met wat (olijf)olie.

Blancheer de bimi ongeveer 2 minuten in kokend water en giet dan af. Verhit in een ruime koekenpan de olijfolie en bak hierin voor ongeveer 5 minuten de paddenstoelen. Voeg vervolgens de seitan, de chilipoeder, de paprikapoeder, de bimi, een deel van de koriander, de helft van de salsa en ongeveer 100 gram van de geraspte kaas toe. Meng door elkaar en laat enkele minuutjes sudderen. Voeg eventueel naar smaak nog wat zout en peper toe.

Verdeel dit mengsel over de tortillas’s en rol deze op. Leg de tortilla’s met de naad naar beneden in de ovenschaal. Verdeel de overgebleven salsa over de tortilla’s en bestrooi met de overgebleven kaas.

Zet de ovenschaal in de oven en bak deze ongeveer 10 minuten. Strooi nog wat koriander over de enchilada’s heen en genieten maar.

Eet smakelijk!

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s