Groentesoep met tarwe, pastinaak en spruitjes

Deze soep is perfect voor druilerige herfst- en winterdagen. Het is een maaltijdsoep die de maag goed vult en ook past in een vegetarische en plantaardige leefstijl.

In ons huishouden zijn we dol op spruitjes en pastinaak. Beiden groenten hebben een zeer uitgesproken smaak. Voel je dan ook vooral vrij om te variëren als je deze groenten misschien niet heel lekker vindt. Gebruik bijvoorbeeld wat winterpeen, pompoen of wat meer aardappel.

De tarwe heeft zijn tijd nodig om te weken. Het liefst de avond voordat je deze soep gaat maken of anders vroeg in de ochtend op de dag dat je deze soep gaat maken. Onder het recept lees je over mijn manier van weken. De weektijd is dan ook het enige dat veel tijd kost, want de soep is klaar voor je het weet.

Ingrediënten, voor 4 tot 6 personen:

  • 200 gram tarwe korrels
  • 4 pastinaken, in stukken gesneden
  • 500 gram spruitjes, schoongemaakt
  • 2 aardappels, in stukken
  • 1 grote ui, in 8 stukken
  • 1 blikje tomatenpuree, á 70 gram
  • 3 takjes tijm
  • Zout en peper
  • 2,5 liter groentebouillon
  • 2 x 1 liter heet water

Bereidingswijze:

Kook de geweekte tarwe een half uur in de groentebouillon. Voeg vervolgens 1 liter heet water toe en voeg dan alle groenten en de tijm toe. Voeg na ongeveer 15 minuten de tomatenpuree toe, zout en peper en nog 1 liter heet water. Roer de soep goed door en breng indien nodig verder op smaak met zout en peper. Zodra de groenten gaar zijn, is de soep ook klaar. Dit duurt, afhankelijk van de grootte van de stukken, ongeveer nog 20 minuten.

Eet smakelijk!

Tip: Hoe week je de tarwe? Zoals ook bij gedroogde peulvruchten is het van belang dat je de tarwe goed uitzoekt op eventueel aanwezige steentjes of andere dingen. Was de tarwe en doe deze in een pan. Vul de pan met water zodat de tarwe onderstaat. Week de tarwe het liefst minimaal 8 uur. Na het weken, spoel je de tarwe goed af en gooi je het weekvocht weg. De tarwe is nu klaar voor gebruik.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s