Gingerbread koekjes

Oftewel gemberkoekjes

Kerst is voor mij de meest speciale periode van het jaar. Het kan mij ook niet lang genoeg duren. De smaak en geur die mij het meest aan Kerst doet denken is die van gingerbread. Ieder jaar maak ik dan ook een gingerbread huisje en koekjes. Dit is het eerste jaar dat ik voor deze koekjes mijn eigen recept heb bedacht. De verhouding tussen de specerijen is perfect en mijn dochters vinden deze koekjes ook heerlijk.

De koekjes kun je maken met een standmixer of een handmixer. Onderaan het recept (zie tip) leg ik uit hoe je dit deeg met een handmixer maakt, omdat het proces net iets anders is als wanneer je het deeg in de standmixer maakt.

Ik heb twee bakplaten. Terwijl ik één batch afbak, snijdt je meer koekjes uit het deeg en leg je deze op de andere bakplaat. En zo verder. Dit scheelt behoorlijk in tijd.

Het is erg leuk om deze koekjes met kinderen te maken en te versieren met glazuur en allerlei sprinkles. Onderaan het koekjesrecept, vind je het recept om zelf glazuur te maken.

Bewaar de koekjes in een koektrommel en ook na een aantal dagen zijn de koekjes nog heerlijk.

Ingrediënten, voor ongeveer 45 koekjes:

 • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 70 gram stroop
 • 100 gram roomboter
 • 1 theelepel bak soda
 • 350 gram bloem
 • 2 theelepels gemalen gember
 • 1 theelepel gemalen kaneel
 • ½ theelepel gemalen kruidnagelpoeder
 • 1 ei, geklutst
 • Extra nodig; Vershoudfolie, bloem voor het uitrollen, deegroller, uitsteekvormpjes, bakpapier, bakplaat en eventueel siliconenmat (zie tip) en rek om de koekjes te laten afkoelen

Bereidingswijze:

Verhit de boter met de stroop en de suiker in een steelpan. Roer het mengsel voorzichtig door en  zodra de boter en de suiker gesmolten zijn, zet je het vuur uit. Voeg de soda toe en roer door het mengsel. Het mengsel zal licht gaan schuimen.

Doe de bloem, de gember, de kaneel en de kruidnagel in de kom van de keukenmachine. Meng op lage stand. Voeg het stroopmengsel toe en mix voorzichtig. Het deeg wordt nu kruimelig. Voeg het ei toe en meng door elkaar. Zet de machine uit en kneed het deeg met je hand, zodat het een vaste substantie wordt.

Vorm een vierkante plak van het deeg en verpak deze in vershoudfolie. Let het deeg in de koelkast en laat dit minimaal één uur rusten.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verdeel het deeg in stukken, zodat je het makkelijker kunt uitrollen (zie tip). Bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol hier het deeg op uit tot ongeveer ½ cm.  Steek het deeg uit met de vormpjes en leg op de bakplaat. Bak de koekjes 6 minuten en haal uit de oven. Laat de koekjes nog 2 minuten op de bakplaat liggen en verplaats ze dan voorzichtig naar het rek om verder af te koelen. Herhaal dit proces tot al het deeg op is.

Tip: het deeg breekt makkelijk. Dit is geen enkel probleem. Zodra het deeg tijdens het uitrollen breekt, kun je dit makkelijk met je vingers repareren.

Indien je een siliconen mat gebruikt, heb je geen bloem nodig om het deeg uit te rollen.

Indien je een handmixer gebruikt dan meng je de bloem en de specerijen goed door elkaar. Zet de mixer uit en maak een kuil in de bloem. Giet het stroopmengsel in deze kuil. Zet de handmixer voorzichtig aan en meng door elkaar. Voeg tot slot het ei toe en meng nogmaals door elkaar. Zet de mixer uit en kneed het deeg met je handen verder door, zodat het een vaste substantie wordt.

Voor het glazuur

Ingrediënten:

 • 500 gram poedersuiker
 • Ongeveer 10 eetlepels water
 • Eventueel wat kleurstof, bijvoorbeeld rood en groen

Bereidingswijze:

Doe de poedersuiker in een kom en voeg lepel voor lepel het water toe. Blijf continu roeren zodat de suiker glad en vloeibaar wordt. Je kunt dit testen door wat glazuur van je lepel af te laten glijden.

Als je kleurstoffen gebruikt, kun je bijvoorbeeld de glazuur verdelen over 3 schaaltjes. Het glazuur in één schaaltje laat je wit en het glazuur in de andere schaaltjes kleur je naar wens.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s