Spanakotiropitakia

De valsspeel variant

Regelmatig tref ik aangebroken voedselverpakkingen aan en daar probeer ik altijd iets van te maken. Zo ook deze keer. Ik vond in mijn vriezer 2 opengebroken bladerdeeg verpakkingen met ieder 5 vellen bladerdeeg. Blijkbaar had ik tot 2 keer toe slechts 5 vellen nodig en in plaats van dat ik de al opengebroken verpakking gebruikte, had ik een nieuwe pak opengemaakt. Niet handig, maar goed. Ik had nog een zak spinazieblokjes in de diepvries en ongeveer een half bosje dille in de koelkast. Feta heb ik altijd in huis en zo bedacht ik deze supersnelle spinazie-feta-pasteitjes.

Ingrediënten, voor 10 spanakotiropitakia:

  • 10 plakjes bladerdeeg,
  • 200 gram (diepvries)spinazie, ontdooid en uitgelekt
  • 200 gram feta, verkruimeld
  • Half bosje dille, fijn gesneden
  • Zout en peper
  • 2x 1 ei, ieder ei in een apart schaaltje geklutst
  • Extra nodig, 1 of 2 bakplaten en bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed de bakplaten met bakpapier.

Haal de bladerdeeg uit de vriezer en leg de vellen los van elkaar om te ontdooien. Laat de folie op iedere vel zitten.

Doe de goed uitgelekte spinazie en de verkruimelde feta in een schaal samen met de dille. Voeg wat zout en peper toe en meng goed door elkaar. Proef dit mengsel en voeg eventueel wat zout en peper toe. Voeg 1 van de geklutste eieren toe en meng goed door elkaar.

Terwijl het plakje bladerdeeg nog op de folie ligt, schep je hier in het midden van het deeg één eetlepel van het spinaziemengsel op. Bestrijk de randen van het deeg met wat water. Vouw 1 hoek van het deeg om naar de andere hoek, zodat er zich een driehoek vormt. Druk de randen aan. Zo voorkom je dat de driehoek geen openingen meer heeft. Druk de randen vervolgens met een vork aan, totdat er randjes ontstaan. Haal de driehoek van de folie af en leg op de bakplaat. Bestrijk de driehoek met het andere geklutste ei en prik het deeg een aantal keren in met een prikker. Herhaal dit proces met de overige plakjes bladerdeeg.

Bak de spanakotiropitakia in 20 minuten goudbruin.

Eet smakelijk!

Tip: houdt voldoende afstand tussen de driehoekjes op de bakplaat.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s