Pan de papas

Chileense aardappelbroodjes

Jorge is geboren en getogen in Chili. Het is dan ook niet gek dat hij niet alleen zijn ouders, zussen, familie en het land mist, maar zeker ook het Chileense eten. Jorge heeft talloze herinneringen aan de kookkunsten van zijn moeder. Vol trots spreekt hij over de manier waarop zijn moeder altijd zelf brood bakt en altijd zelf kneedt. Er komt geen machine aan te pas. Haar aardappelbroodjes zijn een ware hit. Wij besloten zijn moeder te bellen en haar te vragen naar het recept. Het recept is erg makkelijk en perfect te maken zonder enig keukenmachine. De broodjes zijn erg lekker als ze nog warm zijn met wat roomboter. Ook koud zijn de broodjes erg lekker en ze zijn ook erg handig om, belegd en al, mee te nemen naar je werk of mee te geven als pauzehapje op school.

Ingrediënten:

  • 1 kilo aardappels, geschild en in stukjes
  • 6 eetlepels of ¼ kopje zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 1 eetlepel zout
  • 500 gram bloem, plus extra voor het kneden en uitrollen
  • 1 zakje bakpoeder

Bereidingswijze:

Kook de aardappels in gezouten water totdat ze gaar zijn. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een pureestamper. Laat de aardappels afkoelen totdat je er met je handen mee kan werken.

Doe de gestampte aardappels in een grote kom en voeg hieraan de olie, het ei en het zout toe. Meng goed door elkaar. Voeg vervolgens de bakpoeder toe. De bloem geleidelijk toevoegen en iedere keer zodra je wat bloem hebt toegevoegd, meng je dit goed door het deeg heen. Zodra alle bloem is toegevoegd, kneed je alles goed door. Als het deeg wat droog aanvoelt, kun je een heel klein beetje olie toevoegen. Als het deeg te nat aan voelt, voeg je nog wat bloem toe.

Zodra alles goed gemengd is, kneed je het deeg verder door op een met bloem bestoven aanrecht. Rol van het deeg een slang. Verdeel de slang vervolgens in ongeveer 10 á 11 stukken. Maak ieder stukje een glad bolletje en dit doe je door het stukje onder je handpalm over het aanrecht te rollen. Ieder bolletje druk je vervolgens een beetje plat met je handpalm.

Bak de broodjes ongeveer 25 minuten, of totdat ze mooi bruin zijn en hol klinken, in een op 180°C voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s