Tulband cake met nectarine

Ben je dol op cake? Vind je het ook leuk om een cake te bakken? Probeer deze dan zeker!

Deze versie is ontstaan doordat ik een paar nectarines heel zielig en licht verrimpeld op de fruitschaal zag liggen. Die zouden daar blijven liggen totdat ze de prullenbak in moesten. Aangezien ik tegen voedselverspilling ben, bedacht ik twee nectarines in kleine blokjes te snijden en ze samen met citroenrasp in een cake te verwerken. Niet zomaar een cake, nee een tulband! Ik vind deze vorm feestelijk en aangezien het leven een feestje is, hoeft een dergelijke vorm niet tot aan Kerst in de kast te blijven staan.

Ingrediënten:

  • 250 gram boter, plus extra voor het invetten van de vorm
  • 250 gram suiker
  • 250 gram bloem, plus 1 eetlepel voor de vorm
  • 5 eieren
  • 7  gram bakpoeder
  • Snufje zout
  • Rasp van 1 citroen
  • 2 rijpe nectarines, geschild en in blokjes van ongeveer 1 cm gesneden
  • Poedersuiker
  • Extra nodig; tulbandvorm, keukenmachine of handmixer

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de tulbandvorm in met boter en doe dit zeer secuur. Wees niet zuinig met de boter. Gebruik bijvoorbeeld een kwastje om alle hoekjes, bodem en zijkanten in te smeren. Doe de eetlepel bloem in de vorm en verdeel over de boter heen en klop de overtollige bloem vervolgens uit de vorm.

Doe de  250 gram boter in een kom en roer deze glad. Voeg vervolgens de suiker erbij en laat dit ongeveer 2 á 3 minuten mixen. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Voeg een volgend ei pas toe als het vorige in het mengsel is opgenomen. Doe de citroenrasp erbij. Het zout, het bakpoeder en de bloem mogen geleidelijk toegevoegd worden. Laat alles nog ongeveer 3 minuten mixen. Schep als laatste de blokjes nectarine door het beslag en meng voorzichtig door elkaar.

Vul de tulband met het mengsel en bak de cake ongeveer 55 á 60 minuten. De cake is gaar zodra een pin of satéstokje droog uit de cake komt. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en laat de cake vervolgens volledig afkoelen. Bestrooi de cake na het afkoelen met poedersuiker.

Enjoy!

Tip: Gebruik een spatel om beslag, tijdens het mixen, goed van de bodem en de randen los te halen.

Door de bloem kan de bovenkant van de cake er wat flets uitzien. Wees gerust. De poedersuiker maakt dat helemaal goed.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s