koulouria

Deze heerlijke sesam-brood-ringen worden in Griekenland veel op straat verkocht. Veelal op karren vlakbij de metrostrations, of op andere drukke plekken waar bijvoorbeeld mensen onderweg naar hun werk snel een koulouri kopen als ontbijt. Ik eet een koulouri graag op het strand en gelukkig komt men ook daar ook langs om deze broodjes en andere lekkernijen te verkopen. Griekenland is niet het enige land waar deze broodjes verkocht worden. Ook in Turkije worden ze verkocht en daar worden deze simit genoemd.

Het recept is niet moeilijk, maar vergt wel wat tijd. Behalve het rijzen, zit de meeste tijd in het afbakken van de koulouria. Dit komt omdat er, op een bakplaat van een 60 cm fornuis, slechts 5 koulouria passen.

Ingrediënten, ongeveer 25 stuks:

  • 1 kilo bloem
  • 42 gram verse gist
  • 600 ml lauwwarm water
  • 1 eetlepel zout
  • 100 gram suiker
  • 400 gram sesamzaadjes
  • Extra nodig; keukenmachine met deeghaak

Bereidingswijze:

Doe het water in een ruime maatbeker of kom en los hierin de gist op. Doe dit door de gist boven het water te verbrokkelen en even door te roeren. Laat dit mengsel 10 minuten staan.

Doe de bloem, het zout en de suiker in de kom van de keukenmachine en laat de machine zacht draaien. Voeg geleidelijk het gistwater toe en laat de machine het deeg op middelhoge snelheid ongeveer 10 minuten kneden. Als het deeg wat nat is, voeg je nog wat bloem toe. Als het deeg te door aanvoelt, voeg je nog wat lauwwarm water toe.

Doe het deeg in een schone kom en bedek de kom met vershoudfolie of met een schone theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen of totdat het volume is verdubbeld.

Verwarm de over voor op 220 °C. Sla het deeg terug op een licht bebloemd werkblad en kneed het deeg nogmaals door. Maak deegballetjes – ongeveer zo groot als een abrikoos – en rol hier vervolgens slangetjes van ongeveer 30 cm van. Vul een kom met koud water en doe de sesam in een ruime schaal, bijvoorbeeld een ovenschaal. Dompel een slangetje in het water en leg deze vervolgens in de schaal met de sesamzaadjes. Bedek het slangetje met genoeg sesam en verbind de uiteindes van de slang goed aan elkaar, zodat er een ring gevormd wordt. Herhaal deze stappen totdat het deeg op is. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de ringen op. Bak de ringen in 15 minuten goudbruin.

Tip: Om deze koulouria te maken, kun je ook prima droge gist gebruiken. Gebruik dan voor deze hoeveelheid bloem 2 zakjes gist van elk 7 gram. Let goed op of op de verpakking het woord ‘instant’ vermeld staat of niet. Als dat er wel op staat, kun je de gist direct bij de bloem doen zonder dit eerst op te hoeven lossen. Indien het woord er niet op staat, los je de gist net als in het recept omschreven op en laat je het mengsel 10 minuten staan.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s