Kaas en pompoenpit bollen

Al jaren bak ik geregeld zelf brood en in deze Corona tijd doe ik het veel vaker. Doordat ik nu meer tijd over heb, ben ik ook creatiever geworden in mijn broodbak-creaties en zo bedacht ik ook deze bollen met geraspte kaas en pompoenpitten. Deze bollen heb ik een aantal keren gemaakt en ik heb ze aan meer mensen laten proeven dan de mensen uit mijn gezin. Ieders oordeel was zeer positief. Ook op de tweede dag zijn ze nog erg lekker.

Door de bloem en gist schaarste in de supermarkten ben ik op advies van een vriendin de ingrediënten rechtstreeks bij een molen gaan kopen.

Ingrediënten voor 6 bollen:

  • 200 gram speltmeel
  • 300 gram meel voor wit brood, plus wat extra voor het aanrecht
  • 1 zakje gedroogd gist á 7 gram
  • 1 theelepel zout
  • 300 ml warm water
  • 100 gram geraspte kaas, plus extra voor het bestrooien
  • 30 gram pompoenpitten, plus extra voor het bestrooien
  • 1 eetlepel water
  • Extra nodig; keukenmachine  met deeghaak

Bereidingswijze:

Doe al het meel in de kom van de mixer en voeg hieraan het zakje gist toe. Zet de machine op lage stand aan en voeg het zout toe. Voeg vervolgens geleidelijk het warme water toe. Laat de machine 5 minuten het deeg kneden. Na deze eerste 5 minuten voeg je de kaas en de pompoenpitten toe. Laat  nu nogmaals het deeg voor 5 minuten kneden. Doe het deeg in een schone kom en dak af met een schone theedoek of met plastic folie. Geef het deeg minimaal 1 uur de tijd om te rijzen op een warme plek. Strooi vervolgens wat meel op het aanrecht en kneed het deeg nog even met de hand door. Maak van het deeg een rol en verdeel vervolgens in 6 gelijke stukken. Rol ieder stuk tot een bolletje. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de bollen hierop, zodat deze nog minimaal 45 minuten kunnen rijzen. Verwarm de oven voor op 220° C. Bestrijk de bollen met wat water en bestrooi deze met wat geraspte kaas en pompoenpitten. Verlaag de oven temperatuur naar 200° C en bak de bollen in 20 minuten gaar en bruin.

Tip: Laat het deeg achter het meest zonnige raam rijzen voor het beste effect. Draai de bakplaat na ongeveer 15 minuten om, zodat de bollen gelijkmatig garen en kleuren.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s