Sopaipillas con zapallo

Oftewel gefrituurde pompoen broodjes.

Dit recept wordt vooral in centraal Chili en omgeving van Santiago gemaakt. Waar Jorge vandaan komt, wordt een andere type sopaipilla gemaakt. Deze wordt churasco genoemd en dit zijn ook gefrituurde broodjes, maar dan zonder pompoen. Deze churascos moet je niet verwarren met de churascos die in Santiago worden gemaakt, want dit zijn broodjes die worden belegd met bijvoorbeeld vlees en tomaat.

Waar ik bijna altijd mijn keukenrobot gebruik voor het maken van deeg, werkt Jorge alleen met zijn handen. Volgens zijn moeder is dit de enige manier waarop je liefde aan het deeg kunt geven. Ik moet haar eigenlijk groot gelijk geven.

Sopaipillas zijn ook leuk om met kinderen te maken. Rol dan een deel van het deeg uit tot ongeveer ½ cm dik en laat de kinderen met allerlei uitsteekvormpjes aan de slag gaan. Let bij het afbakken er op dat de kleine vormpjes niet zo lang gebakken hoeven te worden als de grote.

Sopaipillas zijn het lekkerst als deze warm worden gegeten en vergeet de heerlijke pebre (klik hier voor het recept) er niet bij te serveren.

Ingrediënten, voor ongeveer 20 tot 25 sopaipillas:

  • 500 gram (fles)pompoen, geschild en zonder draden en zaden, in blokjes
  • 1 kilo bloem
  • 125 gram roomboter
  • 15 gram bakpoeder, oftewel 1 zakje
  • 1 eetlepel zout
  • +/- 200 ml lauwwarm water
  • Extra nodig; frituurpan met olie

Bereidingswijze:

Kook de pompoen in een pan met ongezouten water totdat deze zacht is. Vervolgens giet je de pompoen af en prak je deze fijn en laat afkoelen.

Voor het deeg moet je de bloem, de bakpoeder, het zout, de gesmolten boter en de pompoen in een ruime kom en meng je alles door elkaar. Voeg in kleine beetjes het water toe en kneed het deeg totdat het een mooi geheel is en alle ingrediënten goed zijn gemengd.

Sla het deeg op een bebloemd aanrecht en kneed het deeg verder met de handen. Doe dit ongeveer 10 minuten, zodat het deeg mooi elastisch wordt.

Verdeel het deeg in kleine bolletjes en rol deze uit tot een cirkel ter grootte van je handpalm en ongeveer ½ cm dik.

Je kunt er voor kiezen de sopaipillas met een vork in te prikken of je maakt met je vinger een gaatje in het midden.

Bak de sopaipillas in hete olie en bak er niet meer dan 2 tegelijk. Na ongeveer 1 minuut bakken worden de randen bruin en dit is het moment de sopaipillas om te draaien en nog ongeveer 30 seconden verder te bakken.

Buen provecho!

Tip: Laat de pompoen op een bord afkoelen en smelt de boter in de pan waarin je de pompoen hebt gekookt. Dit scheelt afwassen.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s