Rijstepap

Dit recept is een ode aan mijn peetmoeder. Mijn peetmoeder was één van de meest belangrijke personen in mijn leven. Ondanks dat we niet in hetzelfde land woonden, was onze band erg sterk. We konden leuk kletsen en zij was maar wat trots als haar peetdochter weer in het land was.

Mijn peetmoeder was niet alleen voor mij belangrijk. Zij was de spil van de familie. Bij haar stond letterlijk de deur (lees schuifdeur) open en was er altijd heel veel eten. Zij maakte de lekkerste gemista (gevulde groenten met rijst, zoals tomaat, paprika en aubergine) en zij stond er om bekend altijd jelly en rijstepap in schaaltjes in de koelkast te hebben staan.

Al jaren maak ik zelf mijn rijstepap en ik ben erg blij met dit recept. Qua ingrediënten en bereidingswijze zal ik het vast niet op haar manier maken, maar de smaakbeleving is zeker hetzelfde. Iedere hap van deze rijstepap brengt mij terug naar de mooie momenten met mijn peetmoeder en natuurlijk ook peetvader.

Ik gebruik tegenwoordig vanille extract in plaats van een vanillepeul. Indien je toch een vanillepeul gebruikt, kun je onder het recept lezen hoe je deze het best kunt toepassen.

Ingrediënten, 5 tot 6 schaaltjes:

  • 100 gram dessertrijst
  • 250 ml water
  • Snufje zout
  • 1 liter melk
  • 100 gram suiker
  • 2 theelepels vanille extract, of 1 vanillepeul.
  • 1 theelepel maïzena
  • Eventueel kaneelpoeder voor het bestrooien van de pap

Bereidingswijze:

Doe de rijst in een pan, zie tip onder het recept, en voeg hieraan het water en het snufje zout toe. Laat de rijst op middelhoog vuur koken totdat het water is opgenomen. Verwarm ondertussen 900 ml melk in een andere pan en los hierin de suiker op. Zodra al het water uit de pan met rijst is opgenomen, voeg je voorzichtig de melk toe. Zet het vuur laag en blijf 10 tot 15 minuten roeren. Doe de maïzena in een kommetje en voeg hier de overgebleven 100 ml melk aan toe. Roer goed door elkaar, totdat het een glad mengsel is. Voeg dit maïzena papje toe aan de pan met rijst en voeg ook direct de vanille toe. Roer, ongeveer 3 minuten, alles goed door totdat de melk begint te binden. Verdeel de rijstepap over de kommetjes en laat dit goed afkoelen. Zodra de pap koud is, kun je deze naar wens bestrooien met kaneel.

Eet smakelijk!

Tips: Kook de rijst in een pan met dikke bodem en groot genoeg om hier later de melk aan toe te voegen.

Indien je besluit een vanillepeul te gebruiken, snijdt je deze over de helft doormidden. Schraap het merg eruit en voeg dit toe aan de pan met melk en suiker. De overgebleven peul doe je ook bij de melk. Alvorens je de maïzena bij de rijst toevoegt, haal je de peul uit de pan.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s