Soutzoukakia

Aan dit gerecht heb ik hele leuke herinneringen. Het begon in Patra(s) – de stad waar mijn zus woont – waar ik dit gerecht van haar heb leren maken. Gemalen komijn is de belangrijkste smaakmaker van dit gerecht en ik ben er dol op! Mijn volgende herinneringen zijn afkomstig uit een heel klein dorpje op het eiland Paros. Het hotel waar Zoí en ik verbleven had een restaurant en de soutzoukakia die zijn serveerden evenaarden bijna de smaak van mijn zus. Dit in combinatie met eten aan zee is echt fantastisch!

De rolletjes zien er niet mooi uit. Dat komt door het brood, maar maak je geen zorgen. De smaak is echt lekker en na het bakken zien ze er al een stuk mooier uit. Strooi wat geraspte kaas over de balletjes en dan is je gerecht echt af.

Ingrediënten:

  • 500 gram (runder)gehakt
  • 8 sneetjes oud brood inclusief korstjes (bruin of wit)
  • 4 teentjes knoflook, geperst of heel fijn gesneden
  • 1 eetlepel gemalen komijn voor het gehakt, plus een halve eetlepel voor de saus.
  • 1 blikje tomatenpuree á 140 gram
  • 100 ml olijfolie
  • 750 ml water
  • Indien nodig 1 theelepel honing of suiker
  • Optioneel geraspte kaas

Bereidingswijze:

Doe het gehakt in een grote kom. Maak het brood nat en wring goed uit. Het brood maak je vervolgens klein. Dit kun je doen door het brood te scheuren of door het in een hakmolen te doen. Het brood hoeft niet zo fijn te worden als paneermeel en mag er dus grof uitzien. Doe het brood bij het gehakt. Voeg hier de knoflook, de eetlepel komijn en het zout en peper aan toe. Goed door elkaar mengen. Van dit gehakt maak je rolletjes die ongeveer net zo lang zijn als je wijsvinger.

Verwarm, op middelhoog vuur, de olie in een ruime braadpan en bak hierin de rolletjes bruin. Deze hoeven niet helemaal gaar te zijn. Haal de rolletjes uit de pan en leg deze op een bord. Laat de olie in de pan en eventueel aanbaksels mogen ook in de pan blijven. Dit geeft smaak, tenzij deze verbrand zijn natuurlijk. Zet het vuur laag en voeg de halve eetlepel komijn samen met de tomatenpuree toe. Roer los en voeg het water toe. Breng dit zachtjes aan de kook en breng de saus op smaak met zout en peper. Als de tomatenpuree wat zuur is, kun je een theelepel honing of suiker toevoegen.

Doe de rolletjes terug in de pan en laat ongeveer 15 minuten sudderen.

Serveer bijvoorbeeld met rijst en salade.

Eet smakelijk!

Weetje: als je in Griekenland soutzoukakia besteld, krijg je de vraag of je deze met rijst of patat wilt eten.

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s